Опит в земеделито, Опити

Експеримент с ГАНС технология (плазмени сфери) в гр. Полски Тръмбеш

Този опит беше проведен в гр. Полски Тръмбеш, област Велико Търново от Тихомир Трайков, съвместно с Асоциация Плазма България (АПБ). Тихомир Трайков е местен градинар с дългогодишен опит в БИО земеделието. Той е привържeник на чистото земеделие и вече 14 г. произвежда разноoбразен асортимент БИО плодове и зеленчуци. Освен градинарството управлява няколко фейсбук страници с над 100 000 последователи:

Чрез тях се старае да дава личен пример и да насочва хората към природата, натуралните продукти и БИО земеделието. През 2019 година той реши да изпробва новите биотехнологии за земеделие, предлагани от Асоциация Плазма България.

Цел на опита

Целта на опита беше да се съпостави развитието на пипер, сорт „Черна капия“ (местен сорт) по 2 различни технологии:

 • по технология с ГАНС на Фондация Кеш, разработена от Асоциация Плазма България за българските селскостопански производители;
 • по традиционна технология с естествени торове.

Допълнителна информация

Пиперът, необходим за провеждането на опита беше посят в един ден и разделен на две групи. Едната група условно ще наречем „Плазмен пипер„, а другата — „Обикновен пипер„. Плазменият пипер се отглеждаше по ГАНС технологията на ядреният физик Мехран Т. Кеше, разработена от „Асоциация Плазма България“ и фирма „Плазма Технолъджис“ ООД за българските селскостопански производители. В тази технология се използват пластмасови сфери, напълнени със смес от два вида ГАНС (CO2/ZnO и CH3). Водата и за двете групи растения се черпеше от един и същ кладенец (сонда).

Ден 1 

Дата: 27.02.2019 г.

 • Преди засяването семената за плазменият пипер бяха държани 48 ч. в енергизирана вода за да бъде включен пълния потенциал за развитие на растението. След това семената бяха засяти в отделен разсадник (отделно от семената на обикновения пипер).

 • В разсадника с плазмения пипер бяха поставени сфери с ГАНС (в двата края и в средата на саксията с разсада).

Всичкият пипер е засят в разсадниците на 27 Февруари.

Ден 39 

Дата: 10.04.2019 г.

На 39-тия ден пиперът от всички разсадници беше поникнал и пораснал, но имаше видима разлика в развитието на плазмения и обикновения пипер (вижте снимката). 

 • Плазменият пипер беше по-развит. Имаше стройни здрави стъбла, равномерен растеж и изглеждаше много по-свеж и по-жизнен.

 • Обикновения пипер си растеше нормално, но видимо беше по-слабо развит от плазмения.

Няколко дни по-късно разсада от всички разсадници беше пикиран в кофички и отново разделен на две групи – „Плазмен пипер“ и „Обикновен пипер„.

Ден 79 

Дата: 20.05.2019 г.

СНИМКА

 • Плазменият пипер продължаваше да се развива по-бързо и по-равномерно от другия. Беше по-голям, имаше повече листна маса, с по-дебели стройни стебла и по-жизнен. 
 • Обикновеният пипер се развиваше нормално, по-бавно в сравнение с плазмения. Беше по-малък и растеше неравномерно спрямо другия.

След няколко дни всичкият пипер беше пресят в предварително подготвени градини, разделени една от друга. 

Ден 99

Дата: 09.06.2019 г.

Ден 115 

Дата: 25.06.2019 г.

 • До този момент плазмения пипер беше значително по-голям, по-развит и пръв даде плод — близо месец преди обикновения пипер. 

 • Обикновения пипер растеше нормално, по-бавно от плазмения и даде плод близо месец след него.

Ден 129

На 29.06.2019 г. силна буря придружена с градушка унищожи почти всички насаждения в двете градини. Невредима остана само една част от обикновения пипер, която беше защитен с мрежа против градушка. Всичко останало, включително плазмения пипер бе унищожено. Поради тези причина се наложи опита да бъде прекратен. Въпреки това приключи с успех за пипера отгледан по технологията с ГАНС. Какво стана след градушката разказва Тихомир Трайков:

Всичкият пипер се възстанови напълно след градушката и дори даде плод. 

Тихомир Трайков: Още от покълването си пипера с ГАНС се развиваше видимо по-добре от другия. Плазменият пипер изглеждаше по-силен, строен и растеше гъсто едни до друг, без изкривяване, а това много улеснява пикирането. Освен всичко това плазмения пипер изглеждаше по-жизнен от другия. Въпреки лошата пролет (малкото слънце и много валежи) за няколко седмици плазмения пипер стана почти двоен на обикновения. Той остана здрав и строен без да се изкриви до пресяването му в градината. След като ги присях в земята, плазменият пипер набра още преднина и даде плод близо месец по-рано. Това беше удивително за мен, не бях виждал толкова бърз растеж, а освен всичко това плазмения пипер изглеждаше все така жизнен. За жалост времето ни изненада. Настана силна буря, а градината я удари опустошителна градушка. Почти всичкият пипер в градината остана без листа, с много счупени клонки и очукани стъбла. Оцеля единствено една малка част от обикновеният пипер, а плазменият беше унищожен напълно. Гледката беше ужасяваща, но бурята отмина, грейна слънце и времето се оправи. Плазмения пипер започна да се възстановява с много бързи темпове. За много кратко време се появиха нови листа, избиха нови клонки и въпреки всичко той даде плод. За месец настигна обикновения пипер, който бе защитен от градушката, а няколко седмици по-късно вече даваше близо 40-50% повече от него. Имаше седмици, в които обирах по 1 кофа пипер от плазмената градина, а от обикновената по 8-10 чушки. Другото различно и интересно при пипера отгледан с ГАНС беше това, че пиперките бяха много ароматни, което ме навява на мисълта за повече нутриенти. Това беше изумително. И двете градини даваха плод до края на месец ноември. За мен този опит приключи с успех за пипера отгледан по технологията с ГАНС. 

Констатация

 • От покълването на семената до момента на градушката плазменият пипер беше с около месец по-развит от обикновения.

 • Плазмения пипер за разлика от обикновения расте равномерно, гъсто един до друг със здрви неизкривени стройни стъбла.

 • Плазменият пипер изглежда по-здрав и жизнен от обикновения.
 • Пипер, отгеждан в плазмена градина дава плод близо месец по-рано от обикновения.

 • След градушка плазменият пипер се възстановява два пъти по-бързо от обикновения, като след пълното си възстановяване дава до 40-50% повече плод.

Източник на статията – Аоциация Плазма България – https://apb.netgalaxy.org/news/agriculture/2019-12-10-16-21-52 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *