Опит в земеделито, Опити

Експеримент с ГАНС структурирана вода и плазмени сфери в гр. Садово

ГАНС технология – опит гр. Садово

В този опит се съпоставят култури отглеждани с изкуствена тор (Complex: 12% N, 12% P₂O₅, 17% K₂O, 2% MgO, 12,5% SO₃, 0.05% B, 0.015% Zn) и такива отглеждани с ГАНС технология на инженер Мехран Т. Кеше (Фондация Кеше). ГАНС технологията включва Плазмени сфери (пълни с CO2 ГАНС, ZnO ГАНС и CH3 ГАНС) и Земеделски ГАНС CO2/ZnO необходим за производство на плазмена вода. За тази цел добавихме 1 бутилка Земеделкси ГАНС CO2/ZnO ГАНС в бидон (с обем 200 л.) пълен с вода. Преди да започнем да използваме плазмената вода изчакахме 24 ч. за да могат частиците ГАНС да се утаят напълно на дъното на бидона. За напояването на културите се използва само 2/3 от водата в бидона, след което се доливаше с нова и отново се изчакваше 24 ч. преди следващата употреба. За целият опит се използва само една опаковка Земеделски ГАНС CO2/ZnO.


Целта на опита е да се разбере кои култури се развиват по-добре и по-бързо.

Опита стартира на 20.10.2018 г. под надзора на агроном Магдалена Павлова в малка оранжерия в гр. Садово с размери 3м на 6м. В нея ще се отглеждат няколко вида растения: марули (разсад), лук, чесън и спанак. Оранжерията е разделена на две по дължина като по този начин градините в нея стават две: Плазмена градина и Наторявана градина. Преди да се засеят семена от Плазмената градина са потопени за 24ч в CO2 /ZnO ГАНС, изключение правят само марулите, те са закупени от другаде като разсад. 

Източник – Асоциация Плазма България – https://www.apb.bg/news/agriculture/proveden-eksperiment-sadovo

Ден 1

През първия ден от нашия експеримент разпръснахме изкуствената тор в определената за целта част от оранжерията (ще я наречем Наторявана градина) и поляхме с вода от сондата. В другата част на оранжерията разположихме сферите с ГАНС (ще я наречем Плазмена градина) и поляхме с плазмена вода взета от контейнера предвиден за целта.

Ден 10

На десетия ден от началото на опита се установиха разлики между растенията на двете градини.

 • Първото, което се забеляза е, че в Плазмената градина лука е пораснал повече от този, който е посят в Наторяваната градина.
 • Чесъна в Наторяваната градина все още не е поникнал докато този в Плазмената градина е поникнал и е с размери 3см – 5см.
 • Забелязва се промяна и в листата на марулите.  При тези в Плазмената градина листата са по-ярко зелени и по-къдрави (изглеждат много свежи) от тези в Наторяваната градина, които са с малко по-тъмни листа.

Ден 23

На 23-ят ден има значителни видими разлики и в двете градини. Всички растения от Плазмената градина са изпреварили по развитие тези от Наторяваната градина. На пръв поглед само марулите нямат голяма видима разлика.

 • Броя на листата на марулите в Плазмената градина е  11-12 листа на маруля, силно накъдрени и жизнени, а когато се огъне листото се чупи, докато тези от другата градина са меки и се огъват.

 • Броя на листата на марулите в Наторяваната градина е по-малко, той е 9-10 листа на маруля, тъмно зелени и меки.

 • Лука в Плазмената градина е много по-голям и по-развит от този в Наторяваната. Прави впечатление, че е поникнала много друга растителност около лука и чесъна. Това е знак за добра среда за развитие.

 • Подобно нещо не се наблюдава при лука и чесъна в Наторяваната градина.

 • Чесъна в Плазмената градина също е много по-развит и по-голям от този, който е засаден в наторяваната градина. Размерите му са двойни спрямо наторявания.

 • Много от чесъна в Наторяваната градина тепърва изниква.

 • На 23-ия ден спанака от плазмената градина също се е развил значително. Има много повече оформени кръгли и гъсто нараснали листа, докато на спанака от наторяваната градина листата са по-продълговати и са много по-нарядко.

Ден 30

На 30-ят ден плазмената градина продължава да води по развитие. Впечатление прави това, че в нея е изникнала и много друга растителност освен умишлено посятата, което е сигурен показател за по-добри условия за развитие. В другата градина подобно нещо няма!

 • Спанака от Наторявана градина изостава значително. При сравнения със снимките от миналата седмица установихме, че спанака от наторяваната градина изостава с около 7 дни спрямо този от Плазмената градина.

 • Лука и Чесъна от Плазмената градина също водят по развитие тези от наторяваната градина с около 6 – 7 дни. 

Избрахме по един от най-големите екземпляра на марули и от двете градини, за да ги разгледаме по-подробно. Марулите от плазмената градина се оказаха значително по тежки от наторяваните.

 • Най-големия екземпляр от плазмената градина е с тегло 153 гр.
 • Най-големия екземпляр от Наторяваната градина е с тегло 133 гр.

При марулите голями впечатления правят листата. При плазмено третираните, зеленината на листата се развива на широчина чак до дъното на стъблата им. Също така листата са много жизнени и се чупят при натиск, а наторяваните са меки, по-хилави и само се огъват. 

Ден 45

Влезнахме в месец Декември. Поради отрицателните температури през нощта и положителните, но ниски през деня, и малкото слънчева светлина, развитието на всички култури започва да се забавя.

 • Плазмената градина продължава да води по развитие, това на наторяваната.
 • Единственото ново нещо, което направи силно впечатление е, че марулите от наторяваната градина започват да гният.

Според агронома причините за гниенето на марулиете е комбинацията между изкуствената тор и отрицателните температури през нощта. 

Ден 65

Влезахме в месец Януари. Температурите през ноща падаха до -8 до -10 градуса. През този ден от нашия опит забелязахме, че 50 % от марулите в наторяваната градина са изгнили. Според агронома причините за това са отрицателните температури в комбинация с изуствената тор.

Подобно явление в плазмената градина не се наблюдава. Там изгнили марули няма, а празните участъци, които могат да се забележат на снимките са породени от това, че се наложи да се вземат 4 марули за проба. Също така се е появила много друга растителност, което е показател за добра околна среда за развитие на всякакви растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *