Опит в земеделито, Опити

Експеримент с Плазмени сфери (ГАНС) в гр. Kюстендил – репички и рукола

Опит с рукола и репички 2021 г.

Този опит беше проведен в гр. Кюстендил от агроном Десислава Тодорова, съвместно с Асоциация Плазма България и фирма „Плазма Технолъджис“ ООД.

Десислава Тодорова е иноватор в областта на земеделските науки и работи в местният институт по земеделие. Тя има дългогодишен опит в провеждането и анализирането на експерименти в областта на земеделието. Нейните интереси са насочени към иновациите в сферата на земеделието и иновативните подходи при отглеждането на нетрадиционни култури. От 2002 г. насам се занимава професионално със зеленчукопроизводство.

Цел на опита

Този опит има за цел да съпостави развитието на репички (сорт – Френска закуска) и рукола (сорт – Eruca Sativa) по две различни технологии:

  • ГАНС технология (с Плазмени сфери) разработена от фирма „Плазма Технолъджис“ ООД и „Асоциация Плазма България“;
  • традиционна технология.

Допълннителна информция

Опита стартира на 21.04.2021 г. и приключи на 09.06.2021 г.

Семената на руколата и репичките се разделиха на 2 групи и се засяха поотделно. За поливането на едната група растения се използваше енергизирана вода предварително обработена с Плазмените сфери, а другата се полива с обикновена вода. След като растенията поливани с енергизирана вода поникнаха към тях се добавиха две плазмени сфери, по една в джата края и се оставиха така до края на опита.

Схема на опита

Дата

Мероприятие

Резултати

21.04.21 г.

Сеитба на 10 р. рукола и 5 р. репички х 2. Растенията са разделение на две групи. Едните са поляти с обикновена вода, а другите с енергизирана.

23.04.21 г.

Поливка с по 6 л. обикновена и енергизирана вода според варианта.

26.04.21 г.

Поливка с по 6 л. обикновена и енергизирана вода според варианта.

Начало на поникване при репички.

28.04.21 г.

Поливка с по 6 л обикновена и енергизирана вода според варианта.

Масово поникване при репички, начало на поникване при рукола, без ясно забележими разлики между вариантите.

29.04.21 .

Запасяваща поливка според вариантите.

Поставени 2 сфери отстрани на рукола ГАНС-вариант.

05.05.21 г.

Поливка по варианти.

Растенията, поливани с обикновена вода изглеждат по-добре от тези с енергизирана вода

10.05.21 г.

Поливка по варианти.

Растенията с обикновена вода се развиват по-добре от тези с енергизирана вода.

16.05.21 г.

Поливка по варианти

Растенията с плазмените сфери настигат по развитие поливаните с обикновена вода.

24.05.21 г. 

Поливка по варианти.

Растенията с плазмените сфери масово изпреварват по развитие тези поливани с обикновена вода.

01.06.21 г. 

Поливка по варианти.

Руколата и репичките от групата с плазмените сфери изглеждат по-развити от тези поливани с обикновена вода.

07.06.21 г.

Поливка по варианти.

При растенията поливани с обикновена вода се забелязва пожълтяване на старите листа, по-интензивно при руколата. При другите растения (ГАНС технология) Старите листа са зелени и все още жизнени

Растенията са поливани през ден, три пъти седмично със съответната вода. В средата на вегетацията тези с обикновена вода изглеждаха по-добре от тези с енергизирана. При растенията, поливани с обикновена вода, се наблюдава по-бързо образуване на цветоноси и съответно процентът им е по-голям. При растенията с енергизирана вода се наблюдава по-бързо увяхване на слънце и по-бавно възстановяване на тургора.

Към края на вегетационният период, растенията отглеждани с ГАНС технологията станаха издръжливи на слънце, настигнаха и изпревариха по развитие тези поливани с обикновена вода. При растенията поливани с обикновена вода започнаха да пожълтяват старите листа, по интезивно при руколата. Подобно нещо не се забелязва при растенията отглеждани по ГАНС технологията.

Нападение на Кускута

При нападение на Kускута, растенията поливани с енергизирана вода проявяват по-висока устойчивост. Те не се повлияват от плевела. За разлика от растенията поливани с обикновена вода, Кускута не се отразява на растежа и развитието на репичките и руколата поливани с енергизирана вода.

Краен резултат от опита с Плазмени сфери – 09.06.2021 г.

На 09 юни са отчетени по 10 произволно избрани растения от рукола и репички при двата варианта. Осреднените резултати са както следва:

Показател

Обикновена вода

Енергизирана вода

Рукола

Общо тегло с корен, g

4,6

5,4

Брой листа

6

6,5

Тегло на листата, g

3,7

5,0

Репички

Общо тегло, g

12,1

15,9

Кореноплод, g

7,1

9,5

Листа, g

5,0

6,4

Въпреки изоставането, руколата и репичките отгледани по ГАНС технология успяха да се развият по-добре от тези поливани с обикновена вода. Крайният резултат от експеримента показа, че въздействието на плазмените сфери върху руколата повиши производителността с около 30%, а при репичките с около 35%, в сравнение с другите растения. По-видимите резултати, получени при репичките се предполага, че кореноплодните култури реагират по-добре на ГАНС и прилагането на технологията при салатно цвекло, моркови, картофи или друго, също би дала положителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *