Опит в земеделито, Опити

Експеримент с ГАНС технология в с. Вишнево, обл. Смолян

Плазмени технологии в земеделието

Този опит беше проведен в с. Вишнево, област Смолян от Румяна Янчева съвместно с фирма „Плазма Технолъджис“ ООД и „Асоциация Плазма България“. Терена за опита се намира във високо планински район с надморска височина около 1000 м. Румяна Янчева е местен земеделски производител на екологично чисти картофи, домати и лавандула. Тъй като тя е превържаник на екологично чистото замеделие и не използва химични препарати, през 2021 г. Румяна решава да изпробва новите плазмени технологии в своето БИО производство, за да се увери в тяхната висока ефективност.

Цел на опита

Целта на опита беше да се съпостави развитието и реколтата на картофи по 2 различни технологии:

 • по технология с ГАНС (Плазмени сфери) разработена за българските земеделски БИО производители (без употреба на химични препарати)
 • по традиционна технология (без употреба на химични препарати)

Допълнителна информация

Плазмените сфери са произведени от българската фирма „Плазма Технолъджис“ ООД разработваща плазмени продукти и технологии. Сферите са капсоловани и пълни с микс от 3 вида ГАНС и дестилирана вода. ГАНС-а се произвежда по технология на световно известният ядрен физик Мехран Таваколи Кеше. За опита не са използвани химични или БИО препарати, с които да се повлияе на крайният резултат на опита.

Начало на опита 23.03.2021 г.

За опита бяха приготвени общо 40 кг. картофи. Те бяха разделени на две групи от по 20 кг. всяка. Едната група ще наречем образно „Плазмени картофи“, а другата „Обикновени картофи“. Преди да бъдат посъдени, всички картофи периодично се пръскаха с вода в продължение на 2 седмици. Водата за „Плазмените картофи“ предварително се енергизираше в 10 литрова туба с постевени в нея „Плазмени сфери“, а за другите картофи се използва само обикновена вода. Градина, в която се провежда опита няма инсталирана капкова или друга система за напояване. Картофите не са поливани. Единствената вода, която стига до всички картофи в градината е от дъждовете.

След две седмици от началото на опита, при плазмените картофи масово се забелязват добре оформени кълнове. Докато при обикновенните картофи се забелязват много малки кълнове, които тепърва ще започват да се развиват и оформят.

След още една седмица двете групи картофи бяха засяти в градината една до друга, за да може по-лесно да се забелязват разликите в развитието им. За разграничаване на плазмената от обикновената градина се постави дървено колче межу тях, което да служи като ориентир. След засаждането, в градината на плазмените картофи се поставиха „Плазмени сфери“ през разстояние от около 1 метър и се оставиха така до края на опита.

На 10.05.2021 г.

Близо един месец след засаждането, в градината се забелязва съществена разлика в развитието на картофите. Въпреки еднаквите за всички атмосферни условия плазмените картофи са значително по-големи и развити в сравнение с картофите от обикновената градина.

На 05.06.2021 г.

Първи цъфнаха картофите от плазмената градина, те са по-големи и развити от другите. Впечатление правеше вида на листната маса. При плазмените картофи, листната дръжка и обемистата част изглеждаха по-дебели и месести, и по-наситени на цвят, което придаваше жизнененост и свеж вид на растенията. Забелязахме, че близо половин метър от обикновените картофи, които се намираха в близост до плазмената градина са по-развити. Картофите в тази част на обикновената градина не се различаваха много от тези в плазмената градина. Всички останали бяха по-слабо развити спрямо плазмените.

През същият ден бяха извадени два корена картофи от плазмената градина и два корена от обикновената, за да се провери количеството кореноплод. На пръв поглед картофите от плазмената градина изглеждаха по-големи и повече на брой в сравнение с картофите от обикновената градина.

На този етап от експеримента при обикновените картофи беше отчетено общо тегло от 380 гр. При плазмените картофи бяха отчетени 600 гр., което е близо 60% повече от обикновените картофи.

На 12.06.2021 г.

Няколко дни по-късно картофите от обикновената градина бяха нападнати от колорадски бръмбар. Въпреки, че двете градини са плътно една до друга, при плазмените картофи няма следи от колорадски бръмбар.

Специалистите казват, че по-здравите и месести листа имат здрав и устойчив епидермис. Той образува границата между растението и външната среда, и изпълнява няколко функции:

 • защита срещу загуба на вода;
 • регулация на газовия обмен;
 • отделяне на метаболични съединения;
 • поглъщане на вода и минерални хранителни продукти;
 • защитна функция.

По-здравият епидермис представлява трудност за някои вредители. Поради тази причина колорадският бръмбар ги отбягва и търси други по-слаби растения.

На 09.07.2021 г.

Плазмените картофи започнаха да съзряват, докато картофите от обикновената градина все още изоставаха в развитието си. Много силно впечателние прави това, че при плазмените картофи все още нямаше следа от присъствие на колорадски бръмбар, въпреки че той се беше появил преди близо 2 месеца при обикновените картофи.

На 01.09.2021 г.

През този ден се извадиха всички картофи от двете градини. На пръв поглед впечатление направи гладката кора на картофите от плазмената градина. По тях почти нямаше грапавини, а размера на картофите, беше средно голям и малък брой дребни картофи, което е показател за добро качество. Грапавата кора беше по-често срещана при обикновените картофи. За разлика от плазмените, обикновените картофи бяха с най-различни размери – малки, средни и големи (малко на брой).

След изваждането, картофите се разделиха и притеглиха.

 • Тегло на обикновени картофи – 56.995 кг.
 • Тегло на плазмени картофи – 121.180 кг.

След притеглянето се установи, че плазмените сфери са увеличили БИО продукцията с близо 112%, което се равнява на +64.185 кг. 

Обобщение

 • Още от самото начало на опита картофите подложени на въздействието на „Плазмените сфери“ се развиваха по-добре в сравнение с останалите от т. нар. обикновена градина.

 • Кълняемостта при плазмените картофи беше по-висока, те се развиваха по-бързо и израстваха по-здрави, и жизнени.

 • Вредителите като колорадски бръмбар избягваха картофите от плазмената градина, заради здравият външен слой на растенията (епидермисът) и нападнаха само картофите от обикновената градина.

 • Плазмените картофи бяха с по-високо качество от обикновените, а добивът беше над 2 пъти повече в сравнение с обикновените картофи.

 • От началото до края на опита не са използвани химични или каквито и да било други препарати. Продукцията е 100% биологично чиста!

Констатация

Опита показа, че ГАНС технологията (Плазмени сфери) има следните предимства:

 • висока кълняемост;
 • бърз растеж;
 • здрава имунна система;
 • здрав и устойчив на вредители епидермис;
 • увеличаване на продукцията с над 100%;
 • високо качество;
 • 100% БИО продукция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *